4 sposoby na picie whisky
Kosztowanie
różnego rodzaju napojów alkoholowych powinno sprawiać nam
przyjemność i pozwalać rozkoszować się wyjątkowym smakiem oraz
aromatem trunków. Jest to szczególnie istotne w przypadku whisky.
Eliksir
młodości
Tradycje
picia tego alkoholu sięgają VII wieku, kiedy to Irlandcy mnisi
pędzili tak zwaną Aqua Vitae, czyli wodę życia. Trunek ten pełnił
funkcję środka leczniczego, którego spożywanie miało zapewnić
długowieczność oraz zwalczać nieco bardziej przyziemne
dolegliwości, takie jak kolka, biegunka czy też ospa.
W
wyniku upowszechnienia się wiedzy dotyczącej procesu destylacji
alkohol ten zaczęto produkować również i w Szkocji, co
doprowadziło do zażartej rywalizacji na Wyspach Brytyjskich o
pierwszeństwo odkrycia trunku i prym w jego sprzedaży, nawet pomimo
tego, że procedury tworzenia whisky
są w tych krajach odmienne. Różnice można zauważyć także w
smaku, a nawet innej pisowni - w Irlandii obowiązuje bowiem nazwa
"whiskey".
Innymi
miejscami produkcji alkoholu są USA i Japonia. Biorąc więc pod
uwagę kryterium kraju pochodzenia, wyróżnić możemy whisky
szkocką, irlandzką, amerykańską oraz japońską. Regionalne
odmiany tego alkoholu znajdziemy również w Walii, Indiach czy też
Kanadzie.
Typologia
Klasyfikacji
trunku dokonać możemy również w oparciu o rodzaj zboża użytego
przy produkcji. Wyszczególniamy wówczas trzy podstawowe typy:
- single malt - produkowana wyłącznie ze słodu jęczmiennego, w jednej destylarni,
- grain, czyli zbożowa, w skład którego wchodzą jęczmień, pszenica, żyto oraz kukurydza,
- blended - mieszana, powstająca w wyniku łączenia różnych odmian tego alkoholu.
Dla
początkujących
W
zależności od naszych indywidualnych preferencji oraz upodobań
możemy pić ten trunek na kilka sposobów. W każdym z nich chodzi
głównie o czerpanie przyjemności ze smakowania alkoholu. Dlatego
jeśli coś nam nie odpowiada, warto zmienić metodę spożywania niż
katować się utartymi konwenansami.
Intensywny
smak tego trunku może odstręczać. Kiedy więc dopiero zaczynamy
przygodę z whisky, warto sięgnąć po aromatyczne drinki - w ten
sposób oswoimy się nieco ze smakiem. Dobrym rozwiązaniem jest
wówczas wybór whisky blended, która doskonale komponuje się z
innymi alkoholami, owocami czy też sokami. Posiada łagodny smak
oraz aromat, dzięki czemu nie dominuje w drinku i nie przytłacza
innych składników, tworząc z nimi harmonijną całość.
Popularne
zestawienie
Miłośnikom
kultury masowej z pewnością przypadnie do gustu klasyczne już
połączenie whisky z colą, lodem i cytryną. Drink ten, dzięki
dużej popularności na całym świecie, zyskał miano wręcz
kultowego. Drink ten piją gwiazdy szklanego ekranu, politycy czy też
ludzie biznesu. Dodatek napoju gazowanego łagodzi gorycz alkoholu,
neutralizując w pewnym stopniu jego intensywny smak, pozwalając
jednocześnie zachować charakter trunku.
Tradycyjne
podejścia
Dużą
grupę miłośników whisky stanowią tradycjonaliści, którzy piją
ten alkohol jedynie z dodatkiem kilku kostek lodu, mających na celu
lekkie schłodzenie trunku. Jednak i ten sposób picia whisky u
niektórych osób budzi kontrowersje. Uważają bowiem, że lód
całkowicie zamraża kubki smakowe, znajdujące się na języku, co
sprawia, że nie da się wyczuć wszelkich subtelności smaków,
charakterystycznych dla tego alkoholu. Preferowaną przez nich metodą
spożywania jest więc dodanie nieco źródlanej wody, co wyostrza
doznania smakowe.