poniedziałek, 30 listopada 2015

4 sposoby na picie whisky

Kosztowanie różnego rodzaju napojów alkoholowych powinno sprawiać nam przyjemność i pozwalać rozkoszować się wyjątkowym smakiem oraz aromatem trunków. Jest to szczególnie istotne w przypadku whisky.

Eliksir młodości

Tradycje picia tego alkoholu sięgają VII wieku, kiedy to Irlandcy mnisi pędzili tak zwaną Aqua Vitae, czyli wodę życia. Trunek ten pełnił funkcję środka leczniczego, którego spożywanie miało zapewnić długowieczność oraz zwalczać nieco bardziej przyziemne dolegliwości, takie jak kolka, biegunka czy też ospa.




W wyniku upowszechnienia się wiedzy dotyczącej procesu destylacji alkohol ten zaczęto produkować również i w Szkocji, co doprowadziło do zażartej rywalizacji na Wyspach Brytyjskich o pierwszeństwo odkrycia trunku i prym w jego sprzedaży, nawet pomimo tego, że procedury tworzenia whisky są w tych krajach odmienne. Różnice można zauważyć także w smaku, a nawet innej pisowni - w Irlandii obowiązuje bowiem nazwa "whiskey".

Innymi miejscami produkcji alkoholu są USA i Japonia. Biorąc więc pod uwagę kryterium kraju pochodzenia, wyróżnić możemy whisky szkocką, irlandzką, amerykańską oraz japońską. Regionalne odmiany tego alkoholu znajdziemy również w Walii, Indiach czy też Kanadzie.

Typologia

Klasyfikacji trunku dokonać możemy również w oparciu o rodzaj zboża użytego przy produkcji. Wyszczególniamy wówczas trzy podstawowe typy:

  • single malt - produkowana wyłącznie ze słodu jęczmiennego, w jednej destylarni,
  • grain, czyli zbożowa, w skład którego wchodzą jęczmień, pszenica, żyto oraz kukurydza,
  • blended - mieszana, powstająca w wyniku łączenia różnych odmian tego alkoholu.

Dla początkujących

W zależności od naszych indywidualnych preferencji oraz upodobań możemy pić ten trunek na kilka sposobów. W każdym z nich chodzi głównie o czerpanie przyjemności ze smakowania alkoholu. Dlatego jeśli coś nam nie odpowiada, warto zmienić metodę spożywania niż katować się utartymi konwenansami.

Intensywny smak tego trunku może odstręczać. Kiedy więc dopiero zaczynamy przygodę z whisky, warto sięgnąć po aromatyczne drinki - w ten sposób oswoimy się nieco ze smakiem. Dobrym rozwiązaniem jest wówczas wybór whisky blended, która doskonale komponuje się z innymi alkoholami, owocami czy też sokami. Posiada łagodny smak oraz aromat, dzięki czemu nie dominuje w drinku i nie przytłacza innych składników, tworząc z nimi harmonijną całość.

Popularne zestawienie

Miłośnikom kultury masowej z pewnością przypadnie do gustu klasyczne już połączenie whisky z colą, lodem i cytryną. Drink ten, dzięki dużej popularności na całym świecie, zyskał miano wręcz kultowego. Drink ten piją gwiazdy szklanego ekranu, politycy czy też ludzie biznesu. Dodatek napoju gazowanego łagodzi gorycz alkoholu, neutralizując w pewnym stopniu jego intensywny smak, pozwalając jednocześnie zachować charakter trunku.

Tradycyjne podejścia

Dużą grupę miłośników whisky stanowią tradycjonaliści, którzy piją ten alkohol jedynie z dodatkiem kilku kostek lodu, mających na celu lekkie schłodzenie trunku. Jednak i ten sposób picia whisky u niektórych osób budzi kontrowersje. Uważają bowiem, że lód całkowicie zamraża kubki smakowe, znajdujące się na języku, co sprawia, że nie da się wyczuć wszelkich subtelności smaków, charakterystycznych dla tego alkoholu. Preferowaną przez nich metodą spożywania jest więc dodanie nieco źródlanej wody, co wyostrza doznania smakowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

UWAGA! Wszelkie komentarze wyglądające na reklamę oraz zawierające linki komercyjne zostaną skasowane!