Zdrowa jesień – ile kosztuje urządzenie własnej spiżarki?

Żyjąc w ciągłym biegu nie zwracamy już tak wielkiej uwagi na to co i kiedy jemy. Większość z nas zachwyca się jednak przetworami własnej roboty, które przywodzą na myśl czasy dzieciństwa. Kto odmówi babcinych konfitur czy ogórków domowej roboty? Czy przygotowanie spiżarki i własnoręczne wykonanie takich pyszności jest niemożliwe? Wystarczy zainwestować trochę czasu i pieniędzy, by móc cieszyć się smakami domowych przetworów przez cały rok. 

Artykuł powstał we współpracy z:



Organizacja przestrzeni

Jak to zwykle bywa z pracą – od czegoś trzeba zacząć. W przypadku organizacji spiżarki warto zrobić rozeznanie jakie sprzęty już posiadamy, pozbyć się zepsutych lub zbędnych bibelotów i zrobić listę zakupów.

Obowiązkowym elementem każdej spiżarki jest półka podzielona na sekcje (koszt: 50 - 300 zł). Powinniśmy ją umieścić w chłodnym pomieszczeniu z ograniczonym dostępem do światła dziennego (zwykle w jest to piwnica). Dzięki temu nasze przetwory dłużej zachowają świeżość i nie będą zajmowały miejsca w kuchni czy innym zakątku mieszkania. 

Wysokości regałów naszej półki najlepiej jest dopasować do ich potencjalnej zawartości. Zaoszczędzimy w ten sposób miejsce i zadbamy o estetykę. Tak przygotowany mebel można dodatkowo obłożyć ceratką ozdobną, dzięki której nasza spiżarka upodobni się do pomieszczeń gospodarczych rodem z amerykańskich filmów z lat 60-tych.

Co na półkę?

Półka dopasowana wielkością do pomieszczenia już stoi. Co możemy na niej postawić? Na pierwszym miejscu znajdą się słoiki z przetworami własnej roboty. Dobrze jest opisać każdy z nich, umieszczając na etykiecie nazwę smakołyku i datę produkcji.

Dzięki takiemu zabiegowi nie będziemy musieli głowić się, które ogórki są starsze i który dżem należy zjeść wcześniej. Słoiki najlepiej jest posortować zgodnie z ich zawartością. 

Na osobnej półce można umieścić słone przekąski takie jak ogórki, paprykę, grzyby lub fasolkę czy sałatki warzywne, a na kolejnej domowe słodkości - kompoty owocowe, dżemy konfitury i soki. Analogicznie możemy postępować z kupnymi przetworami. Grunt, by zachować w spiżarce porządek. 

Słoiki to nie wszystko

Spiżarka pełna przetworów to tylko początek. Jeśli półka postawiona jest w miejscu pozbawionym wilgoci, z powodzeniem nada się do przechowywania suchej żywności. Na jednym z regałów można więc umieścić wszelkiego rodzaju kasze, soczewice, zapasy makaronu czy ryżu. Warto dodatkowo zabezpieczyć takie produkty przed wilgocią umieszczając je w plastikowych pojemnikach. Koszt takich pojemników waha się od 15 do 200 zł za kilkuelementowy komplet.

Świeże witaminy pod ręką

W naszej spiżarce z powodzeniem możemy również przechowywać zapasy świeżych owoców i warzyw. Kupowane w większej ilości ziemniaki, buraki czerwone czy jabłka z pewnością nie stracą walorów smakowych, gdy umieścimy je w takim pomieszczeniu. Rozwiążemy tym samym odwieczny problem z brakiem miejsca w kuchni. 

Dodatkowe atrakcje w spiżarce

Jeśli nasze pomieszczenie gospodarcze jest dużych rozmiarów nie musimy się ograniczać wyłącznie regałem z przetworami i suchą żywnością. W spiżarce możemy również umieścić stojak na wino i inne napoje alkoholowe.

W spiżarce możemy przechowywać też kupne napoje (np. wody soki) oraz owoce i warzywa konserwowe. Jednym słowem – wszystkie produkty spożywcze, które uważamy za niezbędne dla Pani lub Pana domu. 

Bezcenny kącik

Organizacja domowej spiżarki przyniesie wiele satysfakcji i nie będzie generować niebotycznych kosztów. Półki można kupić już od 200 zł. Elementy wyposażenia takie jak słoiki, czy pudełka plastikowe zwykle już posiadamy. Wystarczy dobrze przeszukać swoje zapasy. Cena nowych waha się od 1 - 10 zł za słoik 1l/pudełko. Fundusze jakie musimy poświęcić na organizację pomieszczenia są więc niewielkie, zaś satysfakcja z posiadania własnej, umiejętnie wyposażonej spiżarki jest bezcenna.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Spotkania klasowe po latach - dlaczego wszyscy pieprzą, że to nie ma sensu?

Życie analogowe czy cyfrowe?

Miasto idealne?